Kaikki retket ovat tällä hetkellä tauolla
Kahden tunnin ratsastusretki
Retki sisältää 2 tuntia ratsastusta vaihtelevissa maastoissa, metsäpoluilla ja pikkuteillä.
Ryhmäkoko 4 – 8 henkilöä.
Retki toteutettavissa kaikkina vuodenaikoina.
Puolen päivän ratsastusretki
Myös aloittelijoille hyvin sopiva ja kuitenkin kokeneillekin paljon antava kaikkein suosituin eväsretki josta on tullut jo suorastaan käsite.
Alkamisaika sopimuksen mukaan.
Retkieväät, jotka nautimme retken puolivälissä, kulkevat satulalaukussa mukana.
Retken kokonaiskesto on 4,5 – 5 h.
Kuuden tunnin retki
Puolen päivän retken ja Koko päivän retken välimaastoon sijoittuva reilu päivämatka, jossa pääsee jo hyvin vaelluksen makuun.
Alkamisaika sopimuksen mukaan, tavallisimmin aamupäivällä.
Ratsastamme tavallisimmin n. 2 ½ tunnissa Kyyveden äärellä kohoavan Haukkavuoren komeille kallioille, tai muulle vastaavalle taukopaikalle jossa olevalla laavulla tai kodalla nautimme maittavat eväät ja keitämme nokipannukahvit. Paluumatka eri reittiä, välillä lyhyt jaloittelu- ja hevosten juottotauko.
Retken kokonaiskesto on n. 6 h.
Ryhmäkoko 5 – 8 henkilöä.
Retki toteutettavissa kaikkina vuodenaikoina.
Koko päivän retki
Todella ratsastuksen täyteinen päivä jonka aikana saamme nauttia pitkistä töltti- ja laukkataipaleistakin. Lähtöaika yleensä klo 10.
Ratsastamme ryhmän ratsastuskokemuksen määrästä riippuen 40 – 50 km:n matkan n. 7,5 tunnin aikana. Reitti kulkee metsäpolkuja ja hiljaisia kyläteitä pitkin.
Ruokailu- sekä kahvitauon pidämme luonnonhelmassa laavulla tai kodassa. Palattuamme Toivonharjuun ohjelmassa vielä rantasauna (kesäaikaan), jonka jälkeen nautimme päivällisaterian pihapiirin idyllisessä tallituvassa. Kotimatka alkaa noin klo 20.00.
Ryhmäkoko 5 – 8 henkilöä. Retki toteutettavissa 1.5. – 31.10. välisenä aikana.
OHJEITA Ratsutila Toivonharjun RATSASTAJILLE
v Noudata aina ohjaajan antamia ohjeita. Jos et ymmärrä saamaasi ohjetta, pyydä ohjaajaa selittämään paremmin. Tiedosta ratsastukseen ja luonnossa liikkumiseen liittyvät riskit. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.
v Ratsastuspalvelun tarjoaja on vastuussa siitä, että palvelu on turvallinen, sen takia on tärkeää noudattaa ohjeita, vaikka itsestäsi ne tuntuisivat oudoilta. Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004).
v Ilmoita etukäteen jo retken varausta tehdessäsi järjestäjälle mahdollisista sairauksista ja allergioista. Näin järjestäjä voi varautua asiaan ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi.
v Ole rehellinen ratsastustaidoistasi.
v Ennen hevosen selkään nousua, laita ratsastuskypärä päähän ja kiinnitä se kunnolla. Huolehdi, että jalassasi on ratsastukseen soveltuvat jalkineet ja päälläsi on asianmukainen, sää huomioon ottava vaatetus.
v Ratsaille noustessasi, hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä (ei turpa maassa), ja ota ohjilla kevyt ”tuntuma”. Nouse satulaan aina hevosystävällisesti; älä töki hevosta jaloillasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan raskaasti. Opettele nousemaan molemmilta puolilta hevosen selkään, jolloin maastossa voit nousta aina turvallisemmalta ja helpoimmalta puolelta.
v Tallilta lähdettäessä ratsaille anna mieluiten hevosen seistä paikallaan puomilla selkään noustessasi, tai taluta ratsusi pitkillä ohjilla itse hevosen edellä kävellen tarjolla olevan korokkeen vierelle, josta selkään nousu helpottuu.
v Pyydä apua ohjaajalta mikäli islanninhevosen selkään nousutekniikka ei ole tuttu.
v Käännä hevonen puomilta pois ja lähde liikkeelle vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan tai ryhmän kanssa on siitä erikseen sovittu.
v Keskity alussa huolella ratsastukseen ja oman hevosesi käyttäytymiseen. Katso tarpeeksi paljon kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen.
v Pidä ohjat aina pitkinäkin niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi.
v Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi, joten pyri olemaan rentona ja rauhallisena.
v Säilytä aina pieni etäisyys edelläsi kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, saatat ajaa päälle jarrutuksessa tai edellä menevä saattaa ärsyyntyä ja jopa potkaista. Jos taas jätät pitkän välimatkan edellä menevään, ohjaajan ja viimeisen ratsukon välimatka saattaa kasvaa turhan pitkäksi.
v Voit ratsastaa toisen ratsukon vierelle, sitten kun näet hänen hallitsevan hevosensa riittävästi tai kun ohjaaja antaa siihen luvan.
v Pyri ratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja päättäväisesti niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi. Joudut käyttämään välillä voimaa reilustikin. Hevonen pitää selkeistä rajoista.
v Jos olet menettämässä tasapainosi ilmoita kuuluvasti huutaen ongelmistasi. Voit myös tarrata hevosen harjasta tukevasti kiinni, sitä se ei pelästy, eikä siihen satu.
v Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Laskeudu itse rauhassa ratsailta. Odota ohjaajan neuvoja.
v Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole lainkaan, vaan puutteellisia ja vähemmän puutteellisia vastauksia
v Tallilla ei ole ratsastajille tapaturmavakuutusta, suosittelemme oman tapaturmavakuutuksen hankkimista